DYSLEXIE EN DYSCALCULIE TESTEN

Screening en onderzoek: Dyslexie
Bij StudieQ kunt u terecht voor diagnostiek van (ernstige) dyslexie. Onze orthopedagogen werken intensief samen met leerkrachten, intern begeleiders, ouders en kinderen. Daardoor kunnen ze de dyslexiezorg goed afstemmen zodat het past bij het kind, de school en het gezin. Voor de vergoede dyslexiezorg werken we samen met Driestar educatief (lid van de coöperatie Onderwijszorg Nederland (ONL)). Driestar educatief is aangesloten bij het Kwaliteitsinstituut Dyslexie en beschikt over het keurmerk van dit instituut.
Bij een vermoeden van dyslexie kunnen we een dyslexiescreening of -onderzoek uitvoeren. Om van dyslexie te spreken heeft het kind naast ernstige lees- en/of spellingproblemen gedurende zes maanden intensieve begeleiding op zorgniveau 2 (extra zorg in de groep door de leerkracht) en zorgniveau 3 (specifieke begeleiding door de zorgspecialist op school of door een externe partij zoals StudieQ) nodig. Wanneer de extra begeleiding niet tot verbetering van de resultaten leidt, stelt de school een leerlingdossier samen. Na de aanmelding, wat gebeurt door de ouders, in overleg en samenwerking met de school, toetsen we aan de hand van dit dossier of uw zoon of dochter voor (vergoeding van) een dyslexieonderzoek in aanmerking komt. Het voortraject op school en het dyslexieonderzoek door StudieQ worden uitgevoerd conform het Protocol Dyslexie Diagnostiek en Behandeling 2.0 (PDDB 2.0). Het diagnostisch onderzoek vindt plaats op de school waar het kind onderwijs ontvangt of bij een van onze vestigingen.

Screening en onderzoek: Dyscalculie
Er zijn veel kinderen die moeite hebben met rekenen op school. Hierbij kan gedacht worden aan: getalbegrip, rekenfeiten (zoals de tafels en sommen t/m 20), klokkijken en verhaalsommen. Zo zijn er nog veel meer rekenonderdelen die problemen kunnen opleveren. Bij een vermoeden van dyscalculie kan een van onze orthopedagogen na het intakegesprek een dyscalculiescreening of -onderzoek uitvoeren. Om van dyscalculie te spreken heeft het kind naast ernstige rekenproblemen gedurende zes maanden intensieve begeleiding nodig. Deze begeleiding kan StudieQ vooraf geven aan uw zoon of dochter. Wanneer de extra begeleiding tot onvoldoende verbetering van de resultaten leidt, kan er mogelijk sprake zijn van dyscalculie. Een onderzoek geeft hierin duidelijkheid.